کتاب حاضر شامل فصلهای مقدماتی شیمی آلی است که دانستن آنها برای دانشجویان علوم پایه، مهندسی، صنایع غذایی و دارویی، پزشکی و سایر رشتههای مرتبط با شیمی ضروری است.
در تألیف این کتاب تلاش کردهایم مطالب را به شیوهای روان و ساده بیان کنیم تا دانشجویان عزیز مفاهیم ابتدایی را دریابند و برای تکمیل آن به منابع پیشرفتهتر شیمی آلی مراجعه نمایند. امیدواریم با مطالعه این کتاب، با منطق و ساختار زیبای شیمی آلی آشنا شوید و از یادگیری آسان آن لذت ببرید.
فصل اول : ساختار مواد
1-1- ساختار مواد/15
1-1-1- اتم، الکترون و اوربیتال/15
1-2- پیوندهای شیمیایی/20
1-2-1- پیوند یونی/20
1-2-2- پیوند كووالانسی و چگونگی تشكیل آن/21
1-۲-۲-1- پیوندهای دوگانه و سهگانه/22
1-2-2-2- پیوند کووالانسی قطبی و الکترونگاتیویته/23
1-2-2-3- پیوند کووالانسی قطبی و غیرقطبی/23
1-2-2-4- پیوند داتیو یا پیوند کووالانسی کوئوردینانسی/24
1-2-3- مفهوم رزونانس/25
1-2-4- شکل بعضی از مولکولهای ساده و مفهوم هیبریداسیون/25
فصل دوم: آلکانها و سیکلوآلکانها
2-1- هیدروكربنها/33
2-2- آلکانها/34
2-2-1- ایزومری در آلکانها/34
2-2-2- نامگذاری آلکانهای زنجیری/35
2-2-3- نامگذاری آلکانهای شاخهدار/36
2-2-۴- انواع كربن در آلکانها/37
2-3- آلکانهای حلقوی/37
2-۴- خواص عمومی آلكانها/38
2-۴-1- سوختن آلکانها/39
2-۴-2- هالوژندار کردن آلکان/39
2-۵- صورتبندی آلکانها و سیکلوآلکانها/42
2-۵-1- آنالیز کنفورماسیونی آلکانها/42
2-۵-2- صورتبندی سیکلوآلکانها/45
2-۵-2-1- پیوندهای محوری و استوایی در سیکلوهگزان/46
2-۵-2-2- پیوندهای محوری و استوایی در متیل سیکلوهگزان/47
فصل سوم:آلکنها
3-1- ساختار و تهیه آلکنها/51
3-1-1- نامگذاری آلکنها/51
3-1-2- ساختار و پیوندها در آلکنها/53
3-1-3- ایزومری در آلکنها/53
3-2- تهیه آلکنها/54
3-2-1- حذف آب از الکلها/55
3-2-1-1- مکانیسم حذف آب از الکلها/56
3-2-2- حذف هیدروژن هالید از آلکیلهالیدها/58
3-2-2-1- مکانیسم حذفهالید هیدروژن از آلکیلهالیدها /59
3-3- واکنشهای افزایشی آلکنها/60
3-3-1- هیدروژندارکردن آلکنها/60
3-3-1-1- شیمی فضایی هیدروژندارشدن آلکنها/62
3-3-2- افزایشهالید هیدروژن به آلکنها/63
3-3-3- افزایش سولفوریکاسید به آلکنها/65
3-3-۴- افزایش آب به آلکنها در مجاورت کاتالیزور اسیدی/66
3-3-۵- هیدروبوردارکردن – اکسیداسیون آلکنها/67
3-3-۵-1- افزایش هالوژنها به آلکنها/67
3-3-۶- تبدیل آلکنها بههالوهیدرینها/68
3-3-7- اپوکسیدارکردن آلکنها/69
3-3-8- ازندارکردن آلکنها/70
فصل چهارم:الکینها
۴-1- منابع آلکینها/75
۴-2- نامگذاری آلکینها/76
۴-3- ساختار و پیوند در آلکینها/76
۴-۴- تهیه آلکینها/77
۴-۴-1- آلکیلدارکردن استیلن و آلکینهای انتهایی/77
۴-۴-2- تهیه آلکینها بهوسیله واکنشهای حذفی /79
۴-۵- واکنشهای الکین/79
۴-۵-1- هیدروژندارکردن آلکینها/79
۴-۵-2- افزایش هیدروژنهالید به آلکینها/81
۴-۵-3- افزایش آب به آلکینها/82
۴-۵-۴- افزایشهالوژن به آلکینها/82
۴-۵-۵- واکنش الکینها با ازن /83
فصل پنجم: شیمیفضائی
۵-1- کایرالیته مولکولی: انانتیومرها/85
۵-2- مرکز کایرال/86
۵-3- خواص ترکیبات کایرال/87
۵-۴- صورتبندی نسبی و مطلق/89
۵-۴-1- روش کان-اینگولد - پریلوگ برای تعیین صورتبندی/89
۵-۵- واکنشهایی که مرکز کایرال ایجاد میکنند/90
۵-۶- مولکولهای کایرال با بیش از یک مرکز کایرال/91
۵-7- جداسازی انانتیومرها/92
۵-8- مراکز کایرال به غیراز کربن/94
فصل ششم: ترکیبات آروماتیک
۶-1- بنزن/97
۶-2- نامگذاری مشتقات بنزن/100
۶-3- واکنشهای بنزن/101
۶-3-1- کاهش بیرچ/101
۶-3-2- واکنش رادیکالیهالوژندارشدن روی زنجیر جانبی/102
۶-3-3- اکسیداسیون آلکیلبنزنها/103
۶-3-۴- واکنش نیترودارکردن بنزن/104
۶-3-۵- سولفوندارکردن بنزن/105
۶-3-۶-هالوژندار کردن بنزن/106
۶-3-7- واکنش آلکیلدارکردن فریدل - کرافتس بنزن/106
۶-3-8- آسیلدار شدن فریدل - کرافتس/107
۶-3-9- سنتز آلکیل بنزن بهوسیله واکنش آسیلدارکردن و کاهش/108
۶-۴- واکنشهای جانشینی الکتروندوستی مشتقات بنزن/109
فصل هفتم :الکلها و اترها
7-1- نامگذاری الکلها/115
7-2- ایزومری در الکلها/116
7-3- انواع الكلها/116
7-۴- تهیه الکلها/117
7-۴-1- تهیه الکلها بهوسیله کاهش آلدهیدها و کتونها/117
7-۴-2- تهیه الکلها بهوسیله کاهش اسیدهای کربوکسیلیک و استرها/118
7-۴-3- تهیه الکلها بهوسیله اپوکسیدها/119
7-۵- تهیه دیولها/119
7-۶- واکنشهای الکلها/120
7-۶-1- تبدیل الکل به اتر/120
7-۶-2- تبدیل الکل به استر/121
7-۶-3- اکسیداسیون الکلها/122
7-۶-۴- اکسیداسیون دیولها/123
فصل هشتم :آلدهیدها و کتونها
8-1- نامگذاری آلدهیدها و کتونها/125
8-2- واکنش آلدهیدها و کتونها/126
8-2-1- تشکیل سیانوهیدرینها/126
8-2-2- تشکیل استال و همیاستال/127
8-2-3- واکنش با آمینهای نوع اول: تولید ایمینها/128
8-2-۴- واکنش با آمینهای نوع دوم: تولید انامینها/129
8-2-۵- واکنش ویتیگ/129
8-2-۶- افزایش فضاگزین به گروه کربونیل/130
8-2-7- اکسیداسیون آلدهیدها/131
8-2-8- اکسیداسیون بایر - ویلیگر کتونها/131
فصل نهم: کربوکسیلیکاسیدها
9-1- نامگذاری کربوکسیلیکاسیدها/133
9-2- اسیدیته کربوکسیلیکاسیدها/134
9-3- تهیه کربوکسیلیکاسیدها/134
9-3-1- تهیه اسیدها بهوسیله واکنشگر گرینیارد/134
9-3-2- تهیه اسیدها بهوسیله آلکیل نیتریلها/135
9-3-3- تهیه اسیدها بهوسیله الکلهای نوع اول/135
9-۴- واکنشهای اسیدهای کربوکسیلیک/136
9-۴-1- تهیه استرها/136
9-۴-2- هالوژندارکردن کربوکسیلیکاسیدها/137
9-۴-3- کربوکسیلزدایی/137
9-۴-۴- خلاصه واکنشهای کربوکسیلیکاسیدها/138
فصل دهم:آمینها و آمینواسیدها
10-1- نامگذاری آمینها/139
10-2- خواص فیزیکی/140
10-3- تهیه آمینها/142
10-3-1- کاهش ترکیبات نیترو/142
10-3-2- واکنش آلکیل هالیدها با آمونیاک/143
10-3-3- فرآیند آمینهشدن کاهشی الدئیدها و کتونها/144
10-3-۴- فرآیند کاهش نیتریل و آمیدها/144
10-۴- واکنشهای آمینها /145
10-۴-1- تشکیل نمکهای آمونیم/145
10-۴-2- تبدیل آمینها به آمیدهای استخلافی و سولفونامیدها/145
10-۴-3- مقایسه قدرت اسیدی آمیدها و سولفونامیدها/146
10-۴-۴- واکنشهای جانشینی الکتروفیلی روی حلقه آمینهای آروماتیک/147
10-۴-۴-1- هالوژنهکردن آمین آروماتیک/147
10-۴-۴-2- سولفونهکردن آمینهای آروماتیک/147
10-۴-۵- واکنش نیتروزاسید با آمینها/148
10-۴-۵-۱- واکنش با آمین نوع اول/148
10-۴-۵-۲- واکنش با آمین نوع دوم/148
10-۵- واکنشهای جایگزینی با آرندیآزونیوم/149
10-۵-1- سنتز رنگهای آزو با استفاده از نمکهای دیآزونیوم (واکنشهای جفتشدن)/150
10-۵-2- سنتز ترکیبهای آروماتیک با استفاده از نمکهای دیآزونیوم/150
10-۵-3- نکتههای مهم در تهیه نمکهای دیآزو/151
10-۶- آمینواسیدها و پپتیدها/152
10-۶-1- ساختار آمینواسیدها/153
10-۶-2- سنتز آمینواسیدها/154
10-۶-3- شناسایی آمینواسیدها/154
فصل یازدهم : ترکیبهای هتروسیکل
11-1- ترکیبهای هتروسیکل پنجعنصری دارای یک هترواتم/158
11-1-1- سنتز پیرول، فوران و تیوفن/158
11-1-1-1- سنتز صنعتی/158
11-1-1-2- سنتز آزمایشگاهی/159
11-2- واکنشهای پیرول، فوران و تیوفن/159
11-۲-1- جانشینی الکتروندوستی پیرول، تیوفن و فوران/159
11-2-2- شیمی آنیون پیرول، تیوفن و فوران/161
11-3- ترکیبهای هتروسیکل پنجعنصری دارای دو هترواتم/162
11-3-1- اکسازول، ایمیدازول و تیازول/162
11-3-2- سنتز اکسازول، ایمیدازول و تیازول/162
11-3-3- واکنشهای اکسازول، ایمیدازول و تیازول/164
11-3-3-1- واکنشهای جانشینی الکتروندوستی اکسازول، ایمیدازول و تیازول/164
11-3-3-2- واکنشهای جانشینی هستهدوستی اکسازول، ایمیدازول و تیازول/164
11-۴- ترکیبهای هتروسیکل ششعنصری دارای یک هترواتم/164
11-۴-1- ساختار/164
11-۴-2- سنتز پیریدین/165
11-۴-3- واکنشهای پیریدین/166
11-۵- ترکیبهای هتروسیکل ششعضوی دارای دو هترواتم/167
11-۵-1- ساختار/167
11-۵-1-1- سنتز پیریمیدینها/167
11-۵-1-2- واکنشهای پیریمیدین/168
منابع /171
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
علوم پزشكي |
پزشكي
شيمي |